Forfatter: Agnes Lovise Matre – fra Haugesund
Boktittel: Fritt vilt
Kategori: Krim –
Forlag: Gyldendal
Leser: Asle Lien
Bokens kvalitet: Høy kvalitet
Blant tidligere utgivelser i krimsjangeren: Uvigslet jord (2022) Iskald (2020) Skinnet bedrar (2017) – tillegg har hun tre bøker til på sin fremragende krim-CV
Priser/nominasjoner: Vinner av Sølvkniven (2020) for Iskald

Med sterk symbolikk, knyttet til forfatterens krimpris i 2020, serveres Fritt vilt herved på sølvfat

Fra bokens vaskeseddel

Bengt Alvsaker, alltid hardtarbeidende, får to parallelle saker lagt på bordet

For et lokalt lensmannskontor sprenges fort kapasiteten, når to meget alvorlige saker blir lagt på bordet, parallelt. Det ene handler om et drap i Hardangerbadet, det andre handler om en femten år gammel jente som blir meldt savnet. Med disse to parallelle etterforskningstrådene, skriver forfatteren en drivende god spenningsroman fra Bygde-Norge. Begge saker får selvsagt høyeste prioritet, men å lete og finne den savnede jenta haster. For hver time som går, med det voldsomme været som råder, taper etterforsker Alvsaker og hans stab tid – og sannsynligheten for at hun blir funnet reduseres omvendt proporsjonalt med snømengden som øker og stormkastene som herjer. Det å finne løsningen på den eksisterende drapsgåten, forhindres på ingen måte av været, eller uværet, men det handler også her om tid, for å unngå at gjerningspersonen[e] får et forsprang på etterforskerne.

Intensitet og fart i varierende hastigheter

Boken åpner med en prolog i høy hastighet og med et intenst språk; noe som fanger oss som lesere, umiddelbart. Dette er åpenbart et grep forfatteren virkelig kan. Etter hvert som spenningen drives frem, avtar intensiteten noe – men har alltid den underliggende nerve og spenning, som er en forutsetning for at en krim skal funke. Forfatteren er også god til å holde på spenningen, gjennom hele boken, og på slutten akselererer intensiteten nok en gang, som skaper en litterær balanse mot prologen, og er man først i den avsluttende delen, er boken umulig å legge fra seg.

Fritt vilt – hva ligger i denne tittelen

Først og fremst henspiller tittelen mot miljøet blant unge jenter, som blir lokket av rus og drevet til å selge nakenbilder av seg selv. Slik blir de også fritt vilt! Som alltid, det er godt voksne menn som står bak, det som er skakkjørte unge jenter, som doper seg og er hektet på rus. I handlingen avdekkes også familier som sliter med dysfunksjonalitet, og selv om mye ser bra ut på overflaten, kommer det til syne et bilde fra dette lille samfunnet, Øystese, som er alt annet enn bra.

Hun graver hendene ned i jakkelomma. Krøker seg sammen. Kvalmen er intens. Ørene svir av kulde, tærne verker, bekkenet, korsryggen, skrittet…. smerten er overalt. «Du vet du kan ringe hjem om du havner i trøbbel.» Tør ikke ringe. Tør ikke la være. Hun famler etter mobilen. Trykker febrilsk på knappen, rister den. Skjermen er svart.

Et handling med god fremdrift og elegante vendinger

Forfatteren har godt grep om språket, hun skriver med god fremdrift og gjør noen elegante vendinger. Der jeg noen ganger føler at Matre ser ut til å gå seg fast, kommer hun elegant ut av det ved å legge inn nye tråder. På denne måten mister historien aldri sin troverdighet. Selv om plottet kan ses på som klassisk krim, har boken et bakteppe som i høyeste grad er et samfunnsproblem. Derfor reflekterte jeg over historien like mye som en samfunnsmessig «wake-up-call» – som for å være en krimbok. For hvordan lokkes unge jenter inn i et slikt miljø, og hvilke type mennesker (les: menn) er det som kynisk lokker til seg disse. Dette kan være et eget tema når boken skal diskuteres.

Korte kapitler gir større effekt

Boken er skrevet gjennom korte kapitler, i et vekslende tempo, og den preges av et språk og dialoger som vitner om en forfatter som kan sitt (krim)fag. Den er realistisk og bygget på et stødig fundament. Plottet virker gjennomarbeidet, og man kan noen ganger bli henledet til å tro at dette er en historie hentet fra virkeligheten. Krimelsker eller ikke; denne boken vil jeg anbefale til alle som er glade i å lese, eller ønsker et innblikk i hvilke skremmende samfunnsutfordringer vi fremdeles sliter med.

Alea Iacta Est – og den lander på en stødig femmer!

Legg igjen en kommentar

Designed with WordPress